По принцип рецептата е за пет-шест порции, но и двама души могат да се справят с това количество супа

.
500 г пресни гъби (манатарки или печурки)
30 г кромид лук (аз бих сложила и 300, толкова много обичам лук, но все пак супата е гъбена, не лучена)
4 с.л. масло
2 с.л. брашно
6 ч.ч. пилешки бульон (използвам на кубчета,

може и гъбен, ако намериш на Knorr)
дръжки от целина и магданоз (или други непотребни части)
3 жълтъка
200 г заквасена сметана
черен пипер на вкус
Лукът се нарязва наситно и се запържва в тенджерата, в която ще се вари супата (няма само да цапаме съдове, я!). Добавят се почистените от пръстта и нарязани гъби (някои ги мият, други само забърсват с парцалче или четчица) и се запържват за 5-10 мин при непрекъснато разбъркване. Без да се сваля от огъня, в тенджерата се добавя пресято брашно, залива се с бульон и се вари около 30 мин на слаб огън. Изваждат се дръжките от магданоза и целината, част от бульона се отделя и остатъка се пасира, после се връща отделения бульон (ако цялото количество се пасира наведнъж, ще се разпръска из цялата кухня).
От жълтъците и сметаната се прави застройка, като се разбиват много добре, в сместа се влива малко гореща супа и на тънка струйка се добавя към основната част от супата.
Готовата супа се наръсва с черен или бял пипер, може да се украси с резенчета пържени гъби и се сервира с препечен хляб.