Когато правих
салатата на Пилето, ми останаха дръжките на карфиола. Отделих си и малко розички, защото тази супа е много вкусна и жертвата си заслужава
.
Продукти:
около 300 г карфиол
250 г моркови
300 г картофи.
Картофите и морковите се обелват и нарязват на едри парчета. Заливат се с вряща подсолена вода и се варят до 'полуомекване' (каквото и да значи това
). След това в супата се добавя карфиолът и един дафинов лист.
Когато зеленчуците се сварят, се отделя бульонът и се пасират на пюре с горещо прясно мляко (използвам сухо) и масло. Долива се бульон, докато се получи желаната гъстота.
При поднасяне се поръсва с бял пипер или къри.
Може за разкош да се добави течна сметана или заквасена, разредена с прясно мляко
Крутоните (мързелив вариант - препечени филии) са просто задължителни
.
Забележка: синът ми не е във фен клуба на карфиола, затова заради него предварително бланширам (т.е. попарвам с вряла вода и охлаждам със студена) този зеленчук. Така не се усеща 'зелевата' му миризма.
Идеята е открадната от Точица