4 тиквички
за плънката:
250 г агнешко месо
100 г бадеми
50 г ориз
2 яйца
1 глава кромид лук
3 - 4 стръка магданоз
3 - 4 стръка джоджен
2 зърна бахар /2 щипки смлян/
1 - 2 щипки канела
сол на вкус
за соса:
2 домата
1 глава кромид лук
сърцевината на тиквичките
3 - 4 с.л. зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на дребни късове и се смила.
2. Оризът се сварява в подсолена вода и се изплаква със студена вода.
3. Тиквичките се разрязват на две. Сърцевината им се отстранява, като се наситнява. Запържва се в зехтина, заедно с 1 глава наситнен лук, за 3-4 минути, за да се изпари течността. Добавят се наситнените домати, разбърква се и се посолява.
4. Месото се смесва със смлените бадеми, яйцата, наситнения лук, посолява се и се поръсва с канелата и настъргания бахар, наситнения магданоз и джоджен. Добавя се сварения ориз. Меси се с ръце. Тиквичките се напълват с плънката. Нареждат се в тава, в която предварително са разпределени зеленчуците. Пекат се в предварително загрята на 180С фурна, около 40 минути. След това зеленчуците се претриват през цедка и тиквичките се сервират със соса.
Аз смених агнешкото със смес от свинско и телешко. Пропуснах канелата, а добавих кимион и черевн пипер. Станаха страхотни. аз по принцип не ям тиквички, но тези ми харесаха