Донесоха ми от Созопол една мноооого голяма глава от калкан + едно голямо количество малък кефал. И казаха, това е чудесно за рибена чорба. Добре ама аз не съм правила досега, на всичкото отгоре мъжа ми не обича риба,а децата предпочитат филийки в такъв случай. Но понеже съм амбициозен човек пък и ценя добрите продукти се затрудих да я сготвя. И от там ми започнаха мъките. Първо ми отне около час да се разровя в нета за рецепти. Нито една не ми хареса като цяло. После няколко телефонни разговора за още мнения по въпроса. Изясних си концепцията накрая.
Следва пазруване на останалите продукти, защото се оказа, че не мога да я направя само с 2 вида риба + още няколко неща! 30 мин. Варенето беше най кратката част - 15 мин. Прецедих бульона и извадих рибата,за да я филетирам. И тогава стана страшното. Около 700гр. почти дребна риба, черноморска, попчета, илария, главата на калкана не я броя, трябваше да бъде обезкостена и обезкожена. 30 мин. След което следваха допълнителни процедури около 15 мин. Вследствие кулинарните ми набези мивката ми, която е много голяма беше пълна, още 15 мин. И воалa - накрая имах най- перфектната рибена чорба.За протокола някой иска ли рецептата?
Най –хубавият момент в цялата история е, че понеже не ми останаха време и сили за салата, към вечерния аператив я поднесох вместо такава (с добавка от много лющян, чесън, лим.сок и люто), благодарение на което не можах да се напия от мъка.
Забравих и частта с писането във форума посветено на моята рибена чорба. Около 15 мин.