Аз ще ви предложа една съвсем бабина рецепта от моето детство,което минаваше под знака на щастието,когато пролет ме пращаха при маминка и дядо на Крапец.Рецептата е проста и вкусна.
Замесва се твърдо,като за макарони тесто от едно яйце,лъжичка сол и брашно.Търпи да му се добавят лъжица-две вода.Тази типка тесто се разточва на лист,с дебелина два-три милиметра.Целият лист се наръсва много обилно с брашно и се навива на точилката.Точно от двете страни,по средата на точилката,се разрязва с остър нож и точилката се изтегля,като при това се получават правоъгълни дълги листа.Така наредените листа,се режат напречно на двусантиметрови ивици.Всяка една многолистна ивица се нарязва на 2-3 милиметрови ивички.Сложно го описах,ама резултата трябва да е 2-3 милиметра широка,на 2-3 сантимретра дълга ивичка.Във малко количество вряла,подсолена вода се поставя по-голямата част от суровите ивички,добре пресяти от излишното брашно.Това е приблизително три четвърти от количеството.Когато се сварят,ивичките изплуват и тогава се долива прясно мляко.През това време останалите ивички се запържват до покафеняване в олио и когато и млякото заври,към пържещите се ивички се добявя лъжица червен пипер и всичко това се излива при вече готовата "рязана чорба".Подправя се на сол на вкус.Въпреки,че е сложно и дълго описано,не отнема много време и е невероятно вкусно!"Рязана" се нарича по разбираеми причини

.