Rus0koska написа:
Затова и споменах агнешката дробсърма...
Каймата се разделя на еднакви по грамаж части, колкото доста голямо кюфте. Каймата се разплесква като дебела палачинка, по средата се поставя част от пълнежа, който по принцип се слага в рулото, крайщата се загъват и с мокра ръка се заглаждат, така че да се залепят.
Поставя се в тавичката със загънатата част надолу. Има вид на дебело тумбесто кюфте.
По стара готварска традиция се препържва олио и с него се заливат въпросните огромни кюфтета. Пекат се точно както се пече рулото.
Понеже разбирам, че не знаеш и как става оригиналната агнешка дробсърма ще се опитам да ти обясня и това.
Обикновено се използва голям черпак за супа или малка полукръгла купичка, нещо като тези за сладолед или по-точно, за мелба, от алпака.
Та дъното на такава купичка или черпак се намазва много леко дс мазнина и се покрива с достатъчно голямо парче було. Върху булото се поставя приготвената дробсърма, притиска се добре, крайщата на булото се загъват добре навътре и цялото това нещо се обръща в тавичка със загънатата част надолу. Запича се добре и накрая се залива с гъста поливка от яйца, кисело или прясно мляко и брашно. пак се запича до порозовяване на поливката. Това е.