Това е наша любима рибена чорба, но ако не уцелим десятката, има още доста варианти

Важно е рибата да е прясна, а не замразена
РИБЕНА ЧОРБА
300г сафрид,
300г прясна хамсия,
1 скумрия
Изчиствам от вътрешностите (хамсията се чисти лесно като хванеш главичката, завърташ и дърпаш,така излизат и вътрешностите), сварявам във вода с добавка на 1 ч.л. счукан бахар, 1 ч.л. кориандър на зърна, 1 ч.л. розмарин, 2 дафинови листа. Запържвам в тенджера 1 голям морков, нарязан на полумесеци, 1 глава накълцан едро стар лук, ситно нарязани дръжки от 1 връзка копър и 1 връзка джоджен, 1 ч.л. червен пипер. Понякога слагам 1 с.л. стафиди и скилидките от глава чесън, понякога - не. Прибавям прецедения бульон и един обелен цял картоф. Като поври вадя картофа и го настъргвам наситно. Класически сгъстяват с брашно или нишесте, но този номер го научих в резервата Сребърна и наистина е хитро, защото се получава леко зърнеста консистенция. Връщам го в бульона и слагам идеално почистената риба, накъсана на парчета и накълцани белени домати без семките с малко доматен сок (1/2 чаша), 3 кубчета рибен или пилешки бульон, черен пипер, 2 запечени на котлона и стрити люти чушки (може и без тях). Свалям от котлона и наръсвам с накълцан пресен джоджен и копър.
Сервирам отделно в сосера Скордаля: счукан стар чесън, накиснат и изстискан хляб, лимонов сок, ситно нарязан копър, зехтин, малко вода - всичко се обърква добре. Всеки си слага от лютичкия сос в чорбата по свой вкус.